Pasta Cila Nedir, Ne İşe Yarar
Kısaca pasta cila olarak bilinen pasta ile boya kusurları giderme ve cila ile parlatma uygulamasıdır. Boya yüzeyi ne kadar yıpranmış olursa uygulama o kadar detaylanır ve uzar. Pasta uygulaması ile araçların vernik yüzeyindeki çizikler giderilir. Bu çizik giderme uygulaması aracın boya kalınlık değerlerinin ölçülerek ve dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Boyası zayıflamış veya boyası ince araçlarda çizik almak için bilinçsizce yüklenilirse boyanın yanması ve açma yapması durumu söz konusu olacaktır. Bu durumda panelin boyanması gerekmektedir.
Pasta & Cila – Boya Koruma Uygulama Paketimiz
- Detaylı Araç Dış Yıkama
- Kil İle Yüzey Temizliği
- Demir Tozu Temizliği
- 3M Kalın Pasta İle Derin Çizik Giderme
- 3M İnce Pasta İle Kılcal Çizik ve Hare Giderme
- 3M High Gloss Pasta İle Ultra Parlaklık
- Boya Koruma Uygulaması
- Far Temizleme ve Far Parlatma
- Motor Temizleme ve Motor Koruma
- Jant & Lastik Temizleme
- Araç İçi Süpürme ve Plastik Aksam Parlatma
Detaylı Araç Dış Yıkama
Pasta Cila uygulaması için bize gelen araçları ilk olarak detaylıca dış yıkamasını yaparız. Bu dış yıkama sırasında yıkama ile gidebilecek tüm kirler ve çamurlar çıkartılır.
Kil ile Yüzey Temizliği
Araçların vernik yüzeyine havada uçuşan boya tozları, reçineler ve yabancı cisimler yapışır. Bunlar normal yıkama ile çıkmaz. Çok dikkatli bakıldığında görünürler. Bunlar temizlenmeden pasta uygulamasına geçilirse keçeye bu tozlar yapışacağı için ve verniğe gömüleceği için istenilen parlarklığı almak zorlaşacak hatta imkansız olacaktır.
Demir Tozu Temizliği
Kil temizliği yapıldıktan sonra araç tekrar yıkanır ve demir tozu temizleyici sıkılarak bir müddet beklenir. Aracın vernik yüzeyine yapışan balata tozları, sanayi tozları ve demir parçacıkları bu uygulama ile çıkarılır. Demir tozu temizliği uygulaması da yapılmadığı takdirde bu yapışan balata tozları, demir tozları pasta uygulaması sırasında verniğe gömülür ve vernik yırtılmalarına neden olur. Tabi buradaki yırtılmalar yine gözle görünecek düzeyde değildir. Uzun vadede yırtılan ve yıpranan vernik yapısı dış etkenlerden daha kolay etkilenecek ve özellikle güneş yanıkları meydana gelecektir.
Kalın Pasta – İnce Pasta – Hare Giderici Uygulaması
Bu adımları tek başlık altında toplasak daha doğru olacak. Çünkü her araca aynı adımlar uygulanmayabiliyor. Örneğin, derin çizikler yoksa kalın pasta yapılmaz, boyanın çok ince olduğu bölgelere kalın pasta yapılmaz. Veya kalın pasta ile düzelmeyecek kadar kötü durumda olan vernik yüzeyleri trizact (sulu zımpara) ile düzeltilir.
Ara kat pasta veya ince pasta ile kalın pastanın bıraktığı izler giderilir. Sonrasında hare giderme yani sünger izleri giderme uygulaması yapılır.
Pasta cila uygulamasında gidilecek yol birçok varyasyona göre değişmektedir. Aracın markası, modeli, rengi, kullanılan pastanın yapısı, keçenin sertliği, süngerin yapısı vsvsvs. O nedenle net olarak pasta şöyle yapılır diyip geçmemiz mümkün değildir.
Boya Koruma Uygulaması
Boya koruma uygulaması için araç yeniden yıkanır, kalan pasta kalıntıları tamamen temizlenir, araç kurutulur. Sonrasında boya koruma aracın tüm vernik yüzeyine tatbik edilir. Boya koruma da da net bir şekilde “boya koruma şöyle yapılır” diyemiyoruz. Birçok farklı boya koruma malzemesi oluyor her birinin farklı kullanım şekilleri ve etkileri oluyor.
Far Temizleme ve Far Parlatma
Far temizleme ve parlatma uygulamasını farın dış yüzeyini temizleyerek yapıyoruz. Farın sararan fış yüzeyini tamamen temizleyip parlatarak ilk günkü parlaklığına getiriyoruz.